Is laminaat van hout?
Laminaatvloeren, iedereen kent het, maar wat is het eigenlijk? Is laminaat hout? En waarom is het ene laminaat duurder dan het andere laminaat?
In deze blog proberen wij uit te leggen waar de verschillen in prijs bij laminaat inzitten!
Opbouw laminaat
Voordat we over de prijs van laminaat kunnen praten, moeten we eerst weten hoe een laminaatplank is opgebouwd. Een laminaatplank is uit verschillende lagen opgebouwd, zoals te zien in is de afbeelding. We leggen kort uit wat de functie is van elke laag in de laminaatplank:
- De Onderlaag
Zoals de naam en de afbeelding al laten zien is dit de onderste laag van de laminaatplank. Deze laag bestaat uit vezels met melaminehars of fenolhars. - De MDF/HDF-laag
De MDF of HDF-laag is de dikste laag van de laminaatplank. HDF en MDF zijn samengeperste vezels die zorgen voor de sterkte en stabiliteit van het laminaat. HDF, wat staat voor High-Density Fibreboard, is kwalitatief beter dan MDF, Medium-Density Fiberboard. Laminaat is dus niet echt hout. - De Design-laag
Welke look jouw laminaat heeft wordt bepaald door de print die er op de design-laag wordt gedrukt. De design-laag bestaat meestal uit een soort papier. Als de Design-laag een houtprint krijgt, kan het laminaat wel de uitstraling van hout krijgen. - Toplaag
De toplaag bestaat uit meerdere lagen melaminehars met korund. Deze toplaag zorgt ervoor dat de laminaatplank slijtvast is, dat de Design-laag beschermd blijft en dat de laminaatplanken niet verkleuren.
De Onderlaag & Design-laag
De Onderlaag en de Design-laag zijn bij de opbouw van het laminaat niet bepalend. Er zit wel enig verschil in de type onderlagen, maar de ene is niet veel beter of duurder dan de ander.
Ook de Design-laag is niet van belang bij het bepalen van de prijs. Het maakt voor de fabrikant welk printje zij op de plank MDF/HDF-laag drukken.
De MDF/HDF-laag
Het grootste gedeelte van de plank bestaat uit de MDF/HDF laag. Deze laat zorgt ook voor wezenlijke prijsverschillen in de laminaatplanken. Je kunt twee stelregels aanhouden:
- MDF of HDF?
Zoals al eerder beschreven is HDF kwalitatief beter, dus zal dit ook duurder zijn. Je kunt zien van welk materiaal het laminaat is gemaakt bij specificaties. - De dikte van het laminaat.
Over het algemeen mag je aannemen dat hoe dikker de plank is hoe duurder deze is. Want hoe dikker de plank is hoe steviger deze is.
Laminaatplanken zijn er vanaf 6mm tot ongeveer 12mm
De Toplaag
Naast de MDF/HDF-laag, is ook de toplaag van het laminaat enorm belangrijk.
De kwaliteit van de toplaag wordt aangeduid met een AC-score (Abrasion Class). Hoe hoger die AC-score, hoe kwalitatief beter je toplaag is. En dat resulteert natuurlijk in een betere bescherming van je laminaat. Er is ook nog een andere manier op de toplaag op te delen. Dit wordt gedaan in klasses of gebruiksklasses. Ook hier geldt, hoe hoger de klasse, hoe beter de toplaag.
De eerste drie klasses en AC-scores worden vaak gebruikt bij particulier gebruik, de andere drie worden vaak commercieel gebruikt in winkels bijvoorbeeld.
Hoe hoger de klasse, hoe duurder, maar ook duurzamer het laminaat is.
Lengte, Breedte & V-groef
Naast de dikte en de toplaag, kan laminaat ook nog verschillen in lengte, breedte en het aantal v-groeven. Eigenlijk is het hierbij ook redelijk makkelijk:
- Bredere laminaatplanken zijn duurder dan 'normale' laminaatplanken'
- Langere laminaatplanken zijn duurder dan 'normale' laminaatplanken'
- Een laminaat kan geen, aan de lange zijde, korte zijde of aan alle vier de zijde een v-groef hebben. Hoe meer groeven een laminaatplank heeft, hoe duurder deze meestal is!
Reactie plaatsen
Reacties